Forum Poluzjanci Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

...dym z papierosa i trzeźwienie... czyli przepisy kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Poluzjanci Strona Główna -> Jesteśmy w tym razem
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ola
Prezesowa Loży Szyderców
Prezesowa Loży Szyderców


Dołączył: 17 Lut 2006
Posty: 1694
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: 100lica

PostWysłany: Nie 14:27, 04 Mar 2007    Temat postu:

akinomka napisał:

A Ola proszona jest o zamieszczenie tutaj przepisu na tortillę Cool


Kupujemy Tortille w supermarkecie. Koniec Wink

zartuje...
Ale tortille kupuje sie w sklepie - ostatnio nawet Kreglicka w jakims programie mowila, ze oni też kupują gotowe do swoich knajp Rolling Eyes

Na środek warstwowo (wszystkiego po trochu, w małych kawałkach bo sie nie zwinie):
- zółty ser,
- kurczak z pieczarkami (wczesniej podsmazony)
- pomidory z puszki (bo ja świeżych do ust nie wezme ;-p)
- troszke smietany
- żółty ser.

wersja nr 2
-szpinak połaczony z białym serem doprawionym na slono z duuuuuza iloscia pieprzu (pewnie, ze z plesniowym lepsze, ale ja robie "wersje odtluszczona Wink ")
- + ewentualnie - kawałki piersi kurczaka, albo zolty serek albo sos orzechowy

generalnie mozna dodac tu wszystko...

Skladamy, zasmażamy i go Smile Rośnijcie biodra

Mozna dodac rózne rzeczy - kto co lubi, alebo zrobic tortille "na winie"* - czyli z tym co sie pod reke nawinie Mr. Green ... taka wersje dostała Trotti... bo ona nie jada mięsa



* nazwa ponoc opatentowana przez Trotti

a wczoraj zrobiłam senik na zimno z truskawkami i galaretka... ale przepis z torebki to sie nie liczy Eh?


Ostatnio zmieniony przez ola dnia Sob 22:00, 24 Mar 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
akinomka
Boss Of All Bosses ;P
Boss Of All Bosses ;P


Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 1417
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 14:57, 04 Mar 2007    Temat postu:

ola napisał:

* nazwa ponoc opatentowana przez Trotti


No jasne! Miałam okazję próbować z twórczości kulinarnej Trotti tzw. "Bigosu na winie". Przepis: kapusta+ to, co się pod ręką nawinie Laughing Mniam! Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
akinomka
Boss Of All Bosses ;P
Boss Of All Bosses ;P


Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 1417
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 10:12, 30 Mar 2007    Temat postu:

Proszę o wsparcie Razz

Zechciało mi się dzisiaj jednego z ciast, którego wykonanie leży w mojej mocy. Wiem, bo sprawdzałam kiedyś Mr. Green Problem tkwi w tym, że zgubiłam przepis :ups: Może ktos z Was to robił wcześniej lub ma przepis?

Jest to ciacho z krakersami i z karpatką (krem do kupienia w sklepie Razz), można je też robić z budyniem, np.:

(przepis z netu, któremu za bardzo nie ufam... wolę te sprawdzone)


Krem
budyń śmietankowy
1/2 kostki masła lub margaryny
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru

Jak już jest krem to potem nic prostszego tylko układać w blasze warstwami na zmianę krakersy i krem. Pycha to jest, robił ktoś?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ola
Prezesowa Loży Szyderców
Prezesowa Loży Szyderców


Dołączył: 17 Lut 2006
Posty: 1694
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: 100lica

PostWysłany: Pią 10:33, 30 Mar 2007    Temat postu:

akinomka napisał:

ciacho z krakersami i z karpatką
Pycha to jest, robił ktoś?


ja jedynie moge potwierdzic, że pycha..moja ciocia kiedys robiła
Ba, powiem wiecej - ja chyba tez umialabym zrobić.. .
jak bym miała podejmowac sie tych wyzyn kuinarnych to bym zrobila krem wg przepisu na opakowaniu i układala na przemian krasersy z kremem... ale mnie to sie Aki nie słuchaj... bo to moje ciasto trzeba było dopiekac po przyjezdzie do Białegostoku Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marta
Pałeczka do perkusji Lutka
Pałeczka do perkusji Lutka


Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 275
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Oborniki Śląskie

PostWysłany: Śro 5:16, 04 Kwi 2007    Temat postu:

a ja znam taka wersję, ale z wiórkami kokosowymi - czyli dokładnie takl sama a na koniec do kremu wióreczki
Powrót do góry
Zobacz profil autora
akinomka
Boss Of All Bosses ;P
Boss Of All Bosses ;P


Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 1417
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 10:34, 05 Kwi 2007    Temat postu:

Ostatecznie wyszło tak:

Krem

2 budynie śmietankowe
margaryna
cukier

Budynie - wiadomo - rozrobić z mlekiem i pozostawić do wystygnięcia. Potem budynie, margarynę i cukier zmiksować na kremową, jednolitą masę.

W blasze przełożyłam masę krakersami i ostatnią warstwę krakersów polałam czekoladową polewą Very Happy
Wiórek nie dodawałam, choć miałam, bo jeśli chodzi o karpatkę to nie lubię udziwnień w smaku...

A teraz czekaj człowieku aż to wszystko do siebie "dojdzie" w lodówce Evil or Very Mad
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ogs
Człowiek z kamerą
Człowiek z kamerą


Dołączył: 06 Kwi 2006
Posty: 1287
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Posnanesia

PostWysłany: Sob 14:49, 07 Kwi 2007    Temat postu:

RATUNKU Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Jak wyjać babkę z foremki,jeśli wczesniej tejze foremki nie posmarowało sie masłem Question Brick wall Brick wall
Powrót do góry
Zobacz profil autora
odi
Sekwencer Jabca
Sekwencer Jabca


Dołączył: 17 Maj 2006
Posty: 534
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: 5/7 Poznań.

PostWysłany: Sob 14:58, 07 Kwi 2007    Temat postu:

tego to chyba nawet najstarsi górale nie wiedzą... ale zapytałam mamę. stwierdziła, że obstukać ze wszystkich stron, obruszać, a najlepiej obkroić nożem...

i kazała przekazać, że masłem to niezbyt fortunnie. oliwa + posypać kaszką albo bułką tartą :P
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ogs
Człowiek z kamerą
Człowiek z kamerą


Dołączył: 06 Kwi 2006
Posty: 1287
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Posnanesia

PostWysłany: Sob 15:22, 07 Kwi 2007    Temat postu:

to jest tak falista foremka,ze chyba nie da rady sie togo okroic...stukac tez próbowałam i nic...chyba bede to jesc łyzeczka prosto z formy Shocked Shocked Shocked ..no ale w koncu Michał Obrycki ze mnie nie jest,wiec czmu tu sie dziwic... Rolling Eyes Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
czendo
Mikrofon Badacha
Mikrofon Badacha


Dołączył: 16 Maj 2006
Posty: 1250
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 9:10, 12 Kwi 2007    Temat postu:

1) co lubisz jeść? odpowiedz sobie w duchu na następujące pytania:
lubisz eksperymenty w kuchni? próbować nowych smaków?
lubisz zdrowe jedzenie czy tradycyjną polską kuchnię?
potrawy przyrządzane na surowo? sushi?
hamburgery?
kuchnię fusion?
omlety?
śledzie, sardynki?
potrawki mięsne?
jadać w zajazdach? dania regionalne?

2) a potem sprawdź się Twisted Evil
[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
trotti
Sekwencer Jabca
Sekwencer Jabca


Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 588
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Białystok

PostWysłany: Czw 23:20, 12 Kwi 2007    Temat postu:

ogs napisał:
..no ale w koncu Michał Obrycki ze mnie nie jest,wiec czemu tu sie dziwić... Rolling Eyes Razz


Mr. Green haha!! A propo... Wiadomo co poniektórym z Was, że różne experymenty i "udziwacznienia" kulinarne nie są mi obce... Cool Zazwyczaj wynika to z tego, że wnikam na głodzie w zawartość przetrzebionej lodówki... Rolling Eyes Zatem poniżej prezentuję coś spod znaku: "Prostej acz podejrzanej kuchni trotti"... beware Twisted Evil

*Pasta z drożdży z majerankiem*
4 cebule posiekane poddusić na oleju. Wkruszyć 10 dag drożdży, sól, pieprz ziołowy, majeranek. Później dodać wody oraz płatki kukurydziane. (Drożdże muszą być na ogniu ok. 10 minut).

Voila Anxious
p.s. Do tej "basic version" na koniec procesu pasto-twórczego często dodaję "winne" dodatki (kto czyta wątek, ten wie, cóż to takiego...)
Wersję z groszkiem nawet dla Oli przywiozłam... I co Neutral ? Powąchała, się spojrzała znacząco i oczywiście skapitulowała Laughing Autorka wałówy konsumpcji się zaś podjęła Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
odi
Sekwencer Jabca
Sekwencer Jabca


Dołączył: 17 Maj 2006
Posty: 534
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: 5/7 Poznań.

PostWysłany: Sob 19:02, 14 Kwi 2007    Temat postu:

przedstawiam gwiazdę wieczoru: chlebek bananowy :D

[link widoczny dla zalogowanych]

przy okazji możecie podziwiać moją piękną, cudowną, wielkopolską ceratę (;
Powrót do góry
Zobacz profil autora
czendo
Mikrofon Badacha
Mikrofon Badacha


Dołączył: 16 Maj 2006
Posty: 1250
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 8:51, 15 Kwi 2007    Temat postu:

Mniam, a jest słodki??
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Poniewczasie
Kostka od gitary Maciołka
Kostka od gitary Maciołka


Dołączył: 12 Kwi 2007
Posty: 112
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Trzcianka

PostWysłany: Nie 9:02, 15 Kwi 2007    Temat postu:

czendo napisał:
Mniam, a jest słodki??

Jest genialny :) Więc Marta przestaje kusić i wrzuca przepis, coby każdy mógł sobie zrobić :P
Powrót do góry
Zobacz profil autora
odi
Sekwencer Jabca
Sekwencer Jabca


Dołączył: 17 Maj 2006
Posty: 534
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: 5/7 Poznań.

PostWysłany: Nie 9:57, 15 Kwi 2007    Temat postu:

dobra, dobra, już jestem grzeczna i piszę, co jak i kiedy :P

chlebek bananowy
składniki:
-3-4 banany
-1/3 szklanki roztopionego masła
-szklanka cukru
-jedno roztrzepane jajko
-cukier wanilinowy
-łyżeczka sody
-szczypta soli
-półtora szklanki mąki
-reszta wg uznania, ja jestem łasuch, więc zwykle dodaję bakalie- ostatnio rodzynki, tym razem duuużo orzechów

przygotowanie:
nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. banany rozgniatamy i mieszamy z masłem. dodajemy cukier, jajko i cukier waniliowy, mieszamy ponownie. dosypujemy sody, soli, ciągle mieszając. dodajemy mąkę i... zgadnijcie co? mieszamy :P

masę rozlałam do dwóch małych aluminiowych korytek i piekłem tak mniej więcej przez godzinę. nie przerazić się, bo ciasto jest straaasznie gęste.

co do bananów- można wziąć wszystkie, jakie się nawiną, ale najlepsze są te bardzo dojrzałe. niektórzy nawet specjalnie zamrażają banany bardzo dojrzałe i potem, jak im się słodkości zachce, rozmrażają i... tadam (;

czendo napisał:
Mniam, a jest słodki??


a owszem, jest. i pyszny też. i banalny w przygotowaniu (;
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Poluzjanci Strona Główna -> Jesteśmy w tym razem Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
Strona 4 z 9

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Forum.
Regulamin